Efter du läst det här kommer du tänka bättre (om du inte redan fattat detta)

Det är så lätt att göra. Journalister som har att kommentera en ny politisk förändring (som till exempel sänkningen av A-kassan) hittar snabbt ”Jana, 39” som inte längre kan leva på A-kassan utan tvingas till att söka sig till socialen för att få livet att gå ihop. Är det med automatik så att politiken är felaktig för att Jana och kanske flera med henne blir förlorare på den nya politiken? Det är inte alls säkert att det förhåller sig på det sättet. Kanske är det så att den sammanlagda vinsten för samhället är så stor att den uppväger att Jana kommer i kläm. Problemet med politik är att det handlar om att svara på generella problem med generella åtgärder. Det krävs en lysande pedagogisk insats att förklara detta för Svensson efter att han läst om Janas miserabla liv. Svensson utbrister gärna att det minsann är för jävligt hur politikerna håller på. ”De lever inte i verkligheten!”.

Misstaget vi ska hålla oss från att göra är att generaliera utifrån ett alltför litet statistiskt underlag. (Det är för övrigt det ”Tompa” gör sig skyldig till när han nedan menar att mitt inlägg inte stämmer ”för fem öre”. Det kan hända att jag har fel, men inte på de grunder Tompa anför). Gå inte i fällan när journalister förkastar en hel reform genom att hänvisa till ett eller två fall. För att avgöra om du stödjer förändringen måste du göra en djupare analys än så. Politiker lever lika lite på mars som vi andra.

Annonser

Ett svar to “Efter du läst det här kommer du tänka bättre (om du inte redan fattat detta)”

  1. på tal om att politiker lever på andra planeter skrev jag i ett tidigare inlägg:

    Ibland hör jag människor på stan/ gemene man/ Svensson säga om till exempel politiker att de inte “lever i verkligheten”. Jag undrar var de då lever exakt. Är det på en annan planet eller lever Svensson i någon slags gömd dualistisk verklighet politiker inte har tillträde till? Kan det inte bara vara så att politik är sjukt svårt och att det är omöjligt att göra alla helt nöjda? Jag tror inte folks missnöje beror på att politiker lever på mars. Jag tror det beror på att folk har alltför höga förväntningar på politikens möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: