Tidsfråga innan det är dags här.

De senaste åren har skolskjutningarna krypt närmare oss här i Sverige. För oss som jobbar i skolans värld är det naturligtvis djupt obehagligt. Förr eller senare kommer den första skolskjutningen i Sverige att komma och jag vet hur det kommer bli. Förvåningen kommer vara stor. I Sverige har vi alltid känslan av att sånt händer på andra ställen. Det är lätt att glömma bort att i inget annat europeiskt land (vad jag kan minnas) har två politiker på absolut högsta  nivå blivit mördade under tiden de suttit som statsråd. Det finns alltså galningar här också. För eller senare är det dags. Det kommer hända här också. Måtte jag och mina elever klara oss undan då.

Annonser

5 svar to “Tidsfråga innan det är dags här.”

 1. Tyvär så har du rätt i att det inte är en fråga om utan snarare när det kommer att hända i sverige.

  Som du sa när det väl händer så kommer alla att se väldigt förvånade ut över att det hände i vår lilla ankdamm. För är det något vi är bra på i sverige så är det att förminska riskerna för att ett attentat, illdåd eller liknande skulle hända här.

  I Sverige så är det helt hopplöst med att försöka få till förebyggande åtgärder, kanske som en följd av att det inte går att få till domar i svenska rättsystemet som tar den allvarliga brottsligheten och terrorismen på allvar

 2. Ja, jag har inga bra idéer på vad man skulle ta till för förebyggande åtgärder. det verkar vara ytterst svårt att förebygga och förutse de här tokarnas vansinne.

 3. Å andra sidan är det både lättare att sticka ner en enskild person med kniv, och att som yrkesbrottsling skjuta ihjäl någon, än vad det är för en deppig 17-åring att få tag i en pistol eller ett automatvapen och gå bärsärkargång i sin skola. Just i sverige då alltså.

 4. det stämmer som du säger Patrik. Jag läst om någon forskare som menade att de restriktiva vapenlagarna i Sverige har effekt på detta med att det inte hänt här ännu.

  att jag skrev om Palme/Lind var för att peka lite på att vi är lite godtrogna i största allmänhet. Det borde ju vara svårare att sticka ner vår utrikesminister eller skjuta vår statsminister än att låna pappas vapen som är slarvigt förvarat.

 5. Ja fy fan, när det händer här. Eller var som helst, så himla sorgligt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: