Politisk korrekthet inte alltid verklighetsanpassad.

– Detta är mycket ovanligt och oerhört kränkande för 17-åringen, säger Torbjörn Carlson, informationschef vid Örebropolisen i DN idag angående en gruppvåldtäkt av killar på en kille.

Den liberale bloggaren Per Pettersson skriver som en kommentar till detta på sin blogg: Varför skulle det vara mer kränkande för en kille att bli våldtagen än vad det är för en tjej? Varför påpekas det i denna och för den delen i andra artiklar om våldtagna killar, att det är kränkande? vidare skriver han : Det är inte mer synd om killar som blir våldtagna när de är berusade än vad det är om tjejer i samma situation. Trots det frias ofta män som våldtagit kvinnor eftersom “de inte förstått att hon inte ville”. I samma situation förutsätts det att männen ska förstå att en kille inte vill.

Jag påpekade i en kommentar på Pers blogg att det Per tillstår inte på något sätt går att utläsa ur polisens kommentar. I polisens uttalande finns ingen jämförelse. Den har Per hittat på själv. Polisen konstaterar att det är ovanligt med gruppvåldtäkter på män och att detta är kränkande. Någon där emot? Per svarar mig såhär: Polisen implicerar det i sin kommentar, framför allt eftersom det aldrig sägs liknande saker när kvinnor blivit våldtagna. (gör det verkligen inte det? står det inte att det är kränkande när tjejer våldtas?) Min poäng är mycket att samhället är väldigt heteronormativt och att det osynliggör och stigmatiserar människor som inte faller inom normen.

I fråga ett, angående vad polisen implicerar har Per fel. Fråga två handlar om heteronormativiteten (ett ord som ungefär betyder att den är männen som sätter normerna i samhället). Per tycker det är upprörande att domstolarna utgår ifrån att killar inte vill bli våldtagna av killar, men att tjejer måste besvara en massa frågor om huruvuda de ville ha sex eller inte i en våldtäktsrättegång. För mig framstår domstolens agerande som helt rimligt i den bemärkelsen att det vanligaste är att killar inte vill ha sex med killar samtidigt som det är betydligt vanligare att tjejer vill det. Man kan nog utgå från att en redlöst berusad kille på en fest inte vill ha sex med en massa killar. Man kan däremot inte utgå från att en berusad tjej inte ville ha sex med en kille. Utredningen om hur tydlig hon var mot killen bör ta större plats i en rättegång än utredningen om kille ville bli gangrapad. Sannolikheten är så att säga större att ett brott har begåtts i fall ett än fall två. Domstolarnas agerande har alltså att göra med vad man kan förvänta sig. Inte med heteronormativitet, men det förstår inte Per. Det gör de flesta andra som läser hans blogg av kommentarerna att döma inte heller. Per tror att hans resonemang om heteronormativiteten visar att ”samhället är väldigt heteronormativt och att det osynliggör och stigmatiserar människor som inte faller inom normen” (exakt vad han menar med det går inte att förstå eftersom det egentligen är en upprepning av en floskel Per har hört på något genusseminarie någon gång och tyckte det lät bra. Det jag tror han menar är att tjejer faller utanför heteronormen och därför blir behandlade på ett annat sätt) Det ligger något i det, men DN-artikeln är inget exempel därpå.

I själva verket skulle jag vilja påstå att heteronormen ger vid handen att det är mer kränkande för en kille att bli våldtagen av killar än vad det är för en tjej (jag försöker här naturligtvis inte förminska brottet våldtäkt mot tjejer, utan säger bara att jag tror att skammen är större för killar som utsätts). Ur ett genusperspektiv tror jag alltså att heteronormativiteten i det här fallet är mer diskriminerande mot män än mot kvinnor. Fundera på den en smula Per och ni andra.

6 svar till “Politisk korrekthet inte alltid verklighetsanpassad.”

 1. Du är helt korrekt i ditt resonemang.
  En tendens man tyvärr ser väldigt ofta nu sedan DN länkar ‘bloggat om artikeln’ är folk som i sin iver att ‘blogga av sig’ bara demonstrerar antingen 1) att det överhuvudtaget inte förstod vad som egentligen stod i artikeln, 2) inte läste den tillräckligt noga, eller (som i detta fallet) 3) gör en på lösa grunder vinklad tolkning för att kunna föra fram en allmän åsikt.

  Innan man är kvalificerad att tycka bör man lära sig läsa, annars begriper man ju inte vad man kommenterar.

 2. Jag är glad att du orkade läsa allt och att du förstod. Det kanske finns hopp om mänskligheten trots allt.

 3. Escaping Perdition Says:

  Jag håller fullständigt med om att fokus på den s.k. heteronormativiteten är ett skämt. Faktum är att det är normalt att vara heterosexuell, den överväldigande majoriteten av mänskligheten är det. Det betyder inte att det nödvändigtvis är fel att föredra homosexuella relationer, midgets eller thailändska ladyboys, men det är knappast det normala.

  Anyway.

  Ditt argument om att man kan utgå från att tjejer automatiskt vill ha sex med killar på en fest är grovt förenklat. Med en sådan analys borde polisutredningen ta hänsyn till killens utseende, klädsel, ekonomi, utbildning, och karisma. En fattig stackare med ett par extra kilo blir garanterat en våldtäktsman, medan en cool musiker eller framgångsrik affärsman slipper undan mer eller mindre direkt. Så mycket för att dra alla över en kam.

  Intressant sida du har, för övrigt. Skoldelen var lite udda, däremot. Det ser ut som om du är betydligt mer erfaren och kunnig nu än när du skrev flera av arbetena där, exempelvis den väldigt ensidiga, nästan dogmatiska uppgiften om dödsstraff. Vi var alla dumma gymnasister en gång, antar jag. 🙂

 4. Du har inte riktigt förstått innebörden av vad ”heteronormativitet” betyder. Det är inte att mannen är norm. Det är att heterosexualiteten är norm i samhället. Många brukar ju också utveckla detta med normer till att det är ”vit, heterosexuell man” som är norm och allt som faller utanför det är avvikande. Som tur är har samhället förändrats mycket och kvinnan är snart sagt lika jämställd som mannen.

  Tyvärr finns det fortfarande en del ställen där det finns saker att göra. Inställningen till våldtagna kvinnor är en sån sak. Jag använde i min blogg polisens uttalande som ett praktiskt exempel på att attityden är en aning olika när det gäller våldtagna kvinnor och våldtagna män. Det är ju något vi ser exempel på i rättsprocesser också, där många män kommer undan genom att spela dumma.

  Dessutom vet jag inte vad det är för fester du går på, men jag har varit på en del fester där det har funnits ganska många berusade killar som garanterat velat ha sex med flera andra killar. Vilken slags fest detta var förtäljer ju inte historien heller.

 5. Jag höjer på ögonbrynen när jag ser hur du använt ordet ”tillstår”, det betyder naturligtvis ”medger” och inget annat. Gissningsvis ville du säga ”påstår”, slant du på tangentbordet eller visste du inte att tillstår inte är en synonym?

  För att bemöta din teori: jag tror inte på att skammen generellt är större för en man [än för en kvinna] som blir utsatt för en gruppvåldtäkt, mannen får bearbeta bög-stigmat och kvinnan får bearbeta hor-stigmat, på vilket sätt menar du att det förra är värre?

  Förtydligande: jag tror alltså inte att skammen är större för en kvinna heller, jag vill bara understryka att en våldtäkt alltid är vidhäftad med ett stigma och det är oerhört individuellt hur pass väl man hanterar det.

 6. Till E.P. Jag säger verkligen inte att man kan utgå från att tjejer automatiskt vill ha sex med killar på en fest. Läs igen.

  Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om din skolkommentar. Jag jobbar ju alltså som lärare och inga texter där är från min egen gymnasietid. Texten du refererar till är saxad från amnesty international. En organisation du kanske känner till. Att ta upp fördelar med dödsstraffet skulle nästan vara liktydigt med tjänstefel. Jag vet inte om du föreslår det, men kommentaren du skrev antyder att du tycker det. Jag håller i så fall inte med. Jag kan inte se några fördelar med dödsstraffet. I vart fall inga som till närmelsevis upphäver de negativa.

  Till Per: Du har rätt. Jag skrev fel om heteronormativitet. Det var lite för sent för mig på natten det där kanske. Jag ber om ursäkt för det. Min kommentar till det du skrev är giltig även om man byter ut konnotationen mot den rätta.

  Jag håller med dig om att en del män förmodligen kommer undan ett straff de borde fått eftersom vårt rättssystem bygger på devisen hellre fria än fälla. I wouldn’t have it any other way.

  Det spelar ingen roll vilken fest jag refererar till. Sannolikheten att en man vill ha sex med flera män är betydligt mindre än att en tjej vill ha sex med en man. Det räcker så för att förstå mitt resonemang.

  Till Malin: Jag håller med dig om att påstår hade varit ett bättre ordval.
  Vidare tror jag, utan att bygga på några vetenskapliga studier, att bög-stigmat är värre än hor-stigmat just därför att samhället är heteronormativt. Precis som du påpekar är naturligtvis förmågan att hantera följderna att blivit våldtagen individuell. Generellt sätt tror jag däremot att ”bög-stigmat” är svårare att hantera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: