vad heter motsatsen till feminism?

Idag var jag på 30-årsfest hos en person jag kännner. Det är en skön tjej som är ungefär hälften så lång som jag är. Vi hade köpt ett presentkort på smyckeaffär och ska gå och shoppa upp det med henne någon söndag. Andra hade köpt andra saker. Ett av kompisens tjejgäng hade köpt en knulldocka. Komplett med erigerad kuk å allt. Ju mer tjejerna drack desto mer intressant blev dockan. Det uppblåsta könet inpekterades och kändes på. Dockan var med på ungefär hundra fotografier med tjejerna i gänget i olika positioner.

Nu bryr jag mig inte ett skvatt om det. Jag kände mig inte kränkt, utan tyckte det hela var roligt. Föreställ er dock det rakt motsatta scenariot. En kille fyller 30 och får en uppblåsbar barbara. Grabbarna skrattar, klämmer på brösten och inspekterar könet och tar kort på det hela medan tjejerna på festen ser på. Jag är helt övertygad om att åtminstone någon tjej hade lämnat stället.

Jag är inte oförstående inför den verklighet som leder till de här olika reaktionerna mellan kvinnor och män. Om jag vore feminist skulle jag dock fundera lite på varför ett sexualiserande av det offentliga rummet är betydligt mer ok när det är män som utsätts än kvinnor.

På min arbetsplats har det hänt vid mer än ett tillfälle att jag har fått en dask på rumpan av kvinnliga kollegor. Det gör mig inte direkt så mycket, men jag tror att förvåningen skulle bli stor om jag skulle anmäla för sexuella trakaserier. Återigen. Tänk er det omvända scenariot där jag daskar till min kvinnliga chef på rumpan till exempel…

Det skulle vara kul att läsa något teoretiserande kring en manlig motsvarighet till feminism. Mig veterligen finns det ingen. Kanske finns det män som inte är lika toleranta som jag. Vart ska de vända sig?

(och skriv nu inga kommentarer along the lines att diskriminering av kvinnor är ett mycket större problem. Det vet jag väl! Det betyder inte att frågan jag nyss ställde är oviktig för dem det gäller)

29 svar till “vad heter motsatsen till feminism?”

 1. vem riktar sig din text till? på dig låter det som att alla feminister skulle stå och heja på om du blir daskad i röven? Du kanske inte vet vad en feminist är?

 2. Hej, kära Ida! Min text riktar sig till alla som har lust att läsa vad jag tänker om olika saker. På så sätt kan man förmodligen få en del insikter om saker här, ett skratt där, och ett raseriutbrott någon annan gång, vilket säkert är skälet till att du kommer tillbaka.

  Det är lustigt att de två sista inläggen involverar något slags SM i att läsa in saker som alls inte står i texten. Jag hoppades kanske också att jag hade utbildat dig i att tänka så pass bra att du inte skulle skriva en sådär jönsig kommentar. Jag vet att du kan bättre Ida!

  Det jag menar är att feminister av olika slag är snabbare på att diskutera när kvinnor utsätts för sexuella trakaserier än när män gör det. I själva verket har jag aldrig hört en feminist som vare sig i text eller annorstädes pratat om att även män utsätts för sexuella kränkningar. Det är egentligen inte så konstigt. Det är samma sak som att du förmodligen blir mer upprörd när USA eller Israel för dumma saker jämfört med när Chavez, Morales eller Hamas gör det.

  Min poäng är väl egentligen att man har lättare att bli upprörd över fenomen som inträffar och ligger en närmare om hjärtat än samma än illgärningar när de sker det andra laget på fel sida planen.

  Om du tror att jag har fel kan vi väl prata om det istället för att du slänger ur dig saker som hämtade från samhällskunskapen på högstadiet.

 3. Här finns en ganska bra bok som tar upp de områden där det är männen som blir förtryckta. Kanske inte riktigt vad du eftersökte men du kan ju alltid bläddra lite i den.

  Klicka för att komma åt rapport_mansfortryck.pdf

 4. Skrattar bara så gott,,,,,,,
  jag är så sjukt trött på meningen ;
  Nu känner jag mig kränkt!

  Vem som kränker någon och vad som kränker någon
  beror helt på i vilket samhälle vi lever i och som har uppfostrat oss.
  Det som uppfattas som en kränkning här har en helt annan betydelse i en annan del av världen, utan att gå in i detalj.

  Relger som styr vårt värderande hela tiden,
  frågan för mig får bli, vill vi spela spelet, vill vi bara vara brickor?

  Mer kramar och uppskattande blickar,
  mer flört och värme så skulle hela samhället må bättre!

 5. Patronisering!

 6. så då kan jag fortsätta,

  ”På dig låter det som att alla feminister skulle stå och heja på om du blir daskad i röven”

  Det jag menade var att det låter som att du antar att feminister inte reagerar i ”motsatt situation”. som att du inte tänker på att en man skulle kunna känna sig obekväm, en man som är feminist t.e.x

  ”Vilka riktar sig din text till:”

  ”Om jag vore feminist skulle jag dock fundera lite på varför ett sexualiserande av det offentliga rummet är betydligt mer ok när det är män som utsätts än kvinnor.” skriver du…

  Och om jag är feminist, så är det klart att jag reagerar.
  Och vill därför säga att det låter som att du antar att alla feminister inte skulle reagera medan jag vet att minst 7 andra feminister ja känner skulle tycka att de sög. (jag vet inte om det är för att jag är politiskt aktiv) men det säger jag för att vi – pratar om sånt. Vad som är okej och inte, och faktiskt upplyser situationer som den du nämner.

  och du kanske har rätt i att vi inte är en majoritet, men vi är ett grymt gäng, du kan gärna hänga med oss någon gång så får du se! (där av: du kanske inte vet vad en feminist är)

  o föresten måste ja rätta mig själv, jag är inte feminist, jag är anti-speciesist!

  är jag duktig elev nu?

 7. Jätteduktig, Ida! Varför skrev du inte så från början?

 8. Ja, vad heter motsatsen.. behövs det en motsats?
  Att vara feminist är ju att sträva efter att kvinnor ska vara jämställda männen. Men om man vill kan man lika gärna vända på det och säga att männen ska vara jämställda med kvinnorna. Att vara feminist är för mig bara att önska jämställdhet mellan könen, mellan kvinnor och män, och vice versa. Så, behövs det verkligen en motsats? Jag vet inte, men kanske en uppdaterad benämning.. Människoism, varför inte?

  Back to the hemtenta..

 9. Jag tycker precis som du Louise!

 10. Hej, jag gillade att läsa både texten och kommentarerna, det är en bra diskussion med bra argument:) Dock så kan jag även tycka att samhället ska vara jämlikt på till exempel arbetsplatsen. Jag går i gymnasiet nu och kan känna att vissa lärare av det kvinnliga könet samt av det manliga könet kan vara otroligt orättvisa när det handlar om att sätta betyg. T.ex. så känns det som att alla ”fjortisar” får mer uppmärksamhet av det manliga könet, medan den mer vanliga och rofyllda kvinnan får mer uppmärksamhet av de kvinnliga lärarna just för att dom kan se sig själva speglas i personen. Men vart kommer igentligen killen in i bilden? vi är oftast väldigt oskattade och oftast dom som är lite lägre betygsatta. Även ifall många tjejer är bra på att skriva texter och sådant så finns det killar som är bra på andra ämnen, t.ex. matte. Mattelärarna är i min skola, alla män och det ger dom tjejer som är ”fjortisar” lättare att få betyg i just matte, medan killar som strävar efter ett högre betyg i t.ex. svenska har oftast en kvinnlig lärare och ger betyg rättvist, dvs inte över eller under det man ska få. Ursäkt min långa text. är väldigt trött just nu! Hare bra!

 11. Jag tänker att skillnaden är att vi lever i ett patriarkalt samhälle där kvinnor i regel är underordnade män vilket ger olika värderingar i de handlingar vi gör för att de historiskt och även i nutid har ett stort maktbagage som kommer på köpet med varje handling. Det är inte handlingen i sig som är kränkande utan innebörden av den.

  Exemplet med dockan till exempel:

  Handlingen: att leka med sin sexualitet är i sig inte fel så länge det inte kränker någon. Alltså är handlingen neutral.

  När mannen leker med en barbara docka är det som blir obehangligt inte själva handlingen utan att männen anspelar på sitt historiska övertag och förstärker kvinnans redan befintliga roll som obejkt och utnyttjandet av henne och hennes kropp som finns traditionellt och funnits historiskt. Min tanke är att det inte är själva handlingen utan allt som tolkas in i det av det samhälle vi lever i.

  När kvinnorna leker med mans-dockan finns inte den samma kulturen att tolka in. Att kvinnor utnyttjar män förekommer säkert men blir knappast en lika naturlig koppling.

  Ett exempel är våldtäkter. Tankeregeln är att det är kvinnor som blir våldtagna av män. Sällan tvärt om. När en ser kvinnor som tillfredsställer sig med män blir inte kopplingen samma sak.

  Jag är ingen expert på detta och använder kanske dåliga ordval men ni kanske hänger med på ett ungefär.

 12. Louise sa: ”Att vara feminist är ju att sträva efter att kvinnor ska vara jämställda männen.” men jag tror att vara feminist också helt klart innebär att man tycker att män fortfarande har orättvisa fördelar i samhället (eller vad man nu ska summera ojämställdheten med).

  alltså skulle ett ord som människoism nog inte ersätta feminism. jag tror att det faktiskt behövs två ord, man-ism(help me out here, kommer inte på något bättre) samt feminism, där feminism innebär att man vill att samhället ska bli jämställt samt att männen har för mycket fördelar, och man-ism som innebär att man tycker att samhället ska bli jämställt samt att kvinnorna har för många fördelar.

  om man inte passar in i ovan nämnda kategorier är man väll… nöjd-ist :P?

  själv är jag nog en man-ist. i mitt liv har jag sett kvinnor behandlas bättre än män pga sitt kön. ( ja jag vet att män våldtar kvinnor, och att det inte sker åt andra hållet, och att statistiskt sett har män högre lön än kvinnor osv.) men jag tror att feminister missar att se många saker också. vem får lyfta soffan när det ska möbleras om, mannen eller frun?
  litet exempel, men de kommer i kvantitet istället.

 13. […] jag skrivit tidigare är det intressant hur killar och tjejer kan behandlas som sexobjekt på olika sätt. I någon mån […]

 14. […] vad heter motsatsen till feminism? March 200914 comments 3 […]

 15. Jag tycker Carin har väldigt bra argument i frågan: att det förstärker rollen som kvinnan undertryckt mannen.
  Nu tycker jag, som ”aktiv” feminist, att det här sättet att anspela sexuellt på man eller kvinna (eller transperson) är ganska smaklöst och jag reagerar på det, däremot skulle jag inte känna mig ”kränkt” (som någon tidigare talare, oh my vad trött man är på ‘jag känner mig kränkt’ och allt det där tjafset) men jag skulle tycka att det var väldigt barnsligt.

  Vill även förklara feminismens budskap (grunden) och vad det står för idag, på riktigt, då du säger att du inte är feminist (och jag gärna skulle vilja vet a varför du INTE är det med tanke på budskapet): En feminist är en person som anser att män och kvinnor ska ha lika rättigheter både ekonomiskt, socialt och politiskt. Feminism var tidigare ett kränkande uttryck för kvinnor som inte inrättade sig i den kvinnliga normen (exempelvis skulle Coco Chanel kunna ses som en typisk feminist då hon inte bar kjol utan istället valde att använda byxor i en tid då kvinnan fortfarande skulle använda kjolar som inte var kortare än till under knäet).

  Idag handlar feminismen om ungefär samma sak, men den har självklart utvecklats och blivit bredare. En feminist står för ALLAS lika rättigheter, oavsett kön, man, kvinna, transperson. Att inte jobba aktivt för HBTQ-personer och deras rättigheter kan (åtminstone enligt mig, och min ”feministiska gruppering”) till exempel ses som ett typiskt ofeministiskt beteende. Feminismen handlar om att jämna ut könsnormerna och könsstereotyperna även som ett kroppsligt ideal. Alltså att ingen tjej skall tas för flata bara för att hon har hår under armarna och ingen man ska tas för bög bara för att han rakar sig.
  Ett bättre ord för feminism idag skulle väl vara ekvilibrism.
  Alltså skulle jag vilja veta: varför är du inte feminist med tanke på att feminismens budskap står för allas lika värde och minskat förtryck oavsett kön?

  Slänger även med wikipedias förklaring på feminism som slutord.
  Feminism är en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen, enligt Svenska Akademiens ordlista (2006). Ordet betydde tidigare också kvinnliga egenskaper hos män. Vissa av rörelsens rötter kan spåras till 1700-talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter. Ordet feminist var ursprungligen ett nedsättande uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassat sitt beteende till rådande könsnormer. Benämningen togs dock över av kvinnorörelsen vid den internationella kvinnokonferensen i Paris 1892. Från ursprunget i upplysningstidens frihetstankar och den franska revolutionen har feminismen vuxit till att idag bli en betydande intellektuell och politisk kraft.

 16. Jag antar att du inte syftar på mig där Greta. Jag ha ringet problem med feminismens budskap. Jag är obekväm med ordet eftersom det är en kollektivism. Problemet med det visar sig även i din text.

  Du verkar också tycka att det är värre när kvinnor utsätts för sexuella trakaserier än när män gör det eftersom män historiskt sett gjort med våld på kvinnor än tvärt om. Det är ett dåligt resonemang. Jag tror varken en kränkt man eller kränkt kvinna funderar i dem banorna när någon nyper dem i bröstvårtorna. Tror du?

 17. ”själv är jag nog en man-ist. i mitt liv har jag sett kvinnor behandlas bättre än män pga sitt kön. ( ja jag vet att män våldtar kvinnor, och att det inte sker åt andra hållet, och att statistiskt sett har män högre lön än kvinnor osv.) men jag tror att feminister missar att se många saker också. vem får lyfta soffan när det ska möbleras om, mannen eller frun?
  litet exempel, men de kommer i kvantitet istället.”

  Men Mikael, vad menar du? Kan man sammanfatta din text ovan med att ja, kvinnor blir sexuellt utnytjade av män och har lägre löner än män men de slipper lyfta soffor och därmed har männen det värre?
  Nej, jag antar att du inte menade så? Kan du förklara vad du försökte exeplifiera? För jag förstår inte.

  Ärligt talat, är det inte ganska logiskt att om en soffa ska flyttas (och en soffa kan vara ganska tung) så är det den starkare av de två som lyfter? Att män generellt sätt är fysiskt starkare än kvinnor är ingen hemlighet. Heller ingen regel. Är kvinnan starkare än mannen kan hon lyfta. Eller så lyfter man tillsammans.

  Nu snöade jag in mig på ditt exempel kanske lite i onödan men kunde inte låta bli…

  Som avslutning kan jag hålla med dig om att benämningen ”feminist” förutom att fastställa en önskan om jämställdhet mellan könen också antyder att personen i fråga (feministen) har den uppfattningen att samhället i nuläget är ojämställt till männens fördel. Jag kallar mig mer än gärna feminist. Med det inte sagt att det inte finns vissa situationer där kvinnor kan ha fördelar gentemot männen. Men jag kan hänvisa till det faktum att jag är feminist även i situationer då jag vill ta ställning för männen. Det tack vare det mest grundläggande i feminismens definiton, tre enkla ord: jämställdhet mellan könen.

 18. Excellent blog here! Also your web site loads up fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 19. t get too much direct heat during the cooking process.
  Just be sure to sprinkle the bottom with cornmeal so the pizza will slide easier and pull the oven rack out so you aren’t likely to get injured while sliding it onto the pizza stone. If you have a double oven, set both up the same way.

 20. Vad i Djävulens namn betyder detta?

  ”Och vill därför säga att det låter som att du antar att alla feminister inte skulle reagera medan jag vet att minst 7 andra feminister ja känner skulle tycka att de sög. (jag vet inte om det är för att jag är politiskt aktiv) men det säger jag för att vi – pratar om sånt. Vad som är okej och inte, och faktiskt upplyser situationer som den du nämner.”

 21. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read
  this paragraph i thought i could also make comment due to this brilliant paragraph.

 22. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I’m
  assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice
  would be greatly appreciated. Appreciate it

 23. Hi, this weekend is pleasant for me, because this occasion i am reading this impressive educational post here at
  my house.

 24. I every time spent my half an hour to read this webpage’s articles all the time along with a mug of coffee.

 25. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site.

  I am hoping to view the same high-grade content by you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now
  😉

 26. Hi there everyone, it’s my first pay a visit
  at this web page, and paragraph is in fact fruitful for me, keep up posting these posts.

 27. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I acquire in fact
  enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing
  to your augment or even I success you get right of entry to constantly fast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: