Hemom/inom (stockholmare är retarderade i språk- och geografifrågor)

Människor från Stockholm är inte så smarta direkt. Förutom att de tror att allt som ligger söder om Stockholm är Skåne (eller hur John och Magnus?) använder de en del begrepp som är sämre än de som används annorstädes. Två dialektala begrepp som vi använder i Skåne som jag kommer ifrån (!) är hemom och inom. De betyder ungefär samma sak. Om man åker till ett ställe under en kort tid – till exempel för att hämta upp något – och sedan åker vidare till en slutlig destination åker man ”inom” någons bostad. Om bostaden är din egen åker du ”hemom” istället. Man kan också säga: ”ska vi åka hemom dig då?”  

Stockholmare använder inte detta begrepp. De förstår det inte. De använder begreppet ”förbi” i stället. Det är ett värdelöst begrepp i sammanhanget och det man närmast tänker sig ska hända är att man åker mot stället man skulle åkt inom/hemom saktar ner farten och drar sedan på med full gas utan att stanna. Det vill säga ”åka förbi”. Det där med språket är inte så lätt när man kommer från Stockholm. Inte det där med geografi heller.

Annonser

4 svar to “Hemom/inom (stockholmare är retarderade i språk- och geografifrågor)”

 1. Det finns några begrepp att hålla reda på om man ska klara sig rent språkligt i Huvfudstaden:

  Landsbygden = Allt utanför tullarna

  Fjällen = Dalarna/Värmland och allt norr om det

  Kusten = Väldigt diffus adress i ett land som Sverige

  Mitt land = Ett extraknäck som diktator i afrika för vissa, sommarstugan för stockholmare

  Skärgården = Stockholms skärgård

 2. Vi använde också begreppet inom under 1500-talet, men efter 1600-talet då Skåne blivit en svensk landsdel kom begreppet förbi att ersätta det förstnämnda. Detta eftersom vi nyfiket saktade in när vi närmade oss Skåne för att snabbt gasa därifrån när vi såg hur skåningarna såg ut.

 3. Googlade ”hemom” och hittade detta. Supergammal artikel men kände ändå att jag villle kommentera 🙂 Är uppvuxen stockholmare och för mig är begreppet hemom självklart, har alltid använt det. Även mina föräldrar är infödda stockholmare. ”Inom” däremot skulle jag aldrig använda på det sätt du beskriver, skulle jag åka ”inom” någon så skulle jag åka omkring inuti människan i fråga, d.v.s. det blir inte vettigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: