Om the Fredrik Pettersson and Per Magnusson World tour of Denmark.

Det kan ha varit under ett sommarlov i gymnasiet som jag och Per åkte till Danmark med två gitarrer och alltför lite pengar. Planen var att vi skulle spela in så mycket pengar att vi kunde ta oss hem. Vi var ju så illa tvungna! Så vi repade in typ 15 låtar och åkte. Det var mycket Pearl Jam och grungegrejer, sånt som var populärt då. Vi tog tåget från Halmstad till Helsingborg och tog färjan över. Sedan satte vi oss på olika ställen och spelade och sjöng. Emellanåt var det rätt många som stannade och lyssnade och till vår stora förvåning fick vi faktiskt ihop en del pengar också. Vi fick inte bara råd att åka hem; utan även råd att köpa billig dansk öl. Jag kommer fortfarande ihåg hur den smakade. Fulla och glada åkte vi i motsatt riktning på kvällen.

Jag tyckte det var coolt att man faktiskt kunde tjäna pengar på att spela musik. Som vuxen inser man dock hur knapert det är att vara musiker på riktigt. Det är dessutom extremt osäkert. Fasta tjänster växer sannerligen inte på träd. De finns på våra symfoniorkestrar i princip. I övrigt är det projektanställningar – som musiker för någon som är på turné eller i diket på en musikal etc. Jag känner ett par musiker som är bland sveriges mest framgångsrika. De spelar för Britney Spears, de turnerar över hela världen och är bland sveriges mest anlitade i olika generer och de tjänar garanterat mindre än jag. I princip finns det endast ett fåtal musiker som kan leva lyxliv. De flesta svenska artister du känner till lever, i bästa fall, som jag.

Det liv som esteter ser framför sig existerar i princip inte. Att vara musiker är ett hårt slit. Ändlösa timmar i buss, sova på billiga hotell eller i turnébussen, packa saker (få band har råd med roadies) för lite pengar.

Det enda som driver på är att det är roligt – faktiskt det roligaste jag vet – att hålla på med musik. Det är ju förvisso fett värt.

Annonser

2 svar to “Om the Fredrik Pettersson and Per Magnusson World tour of Denmark.”

  1. hani jazzar Says:

    word. men kul är det som sagt!!! snart är det dags igen, lovar!

  2. Kyrkomusiker är också ett ganska fast musikerjobb. Det är inte så att församlingen går någonstans eller så. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: