Konsten att kasta en halv miljon i sjön

En gång när jag var sur på något och ville skriva ett argt mail rådde mig min dåvarande chef att vänta en dag på det att mina känslor skulle svalna något. Nu har jag väntat två dagar och jag är fortfarande lika arg. Det får räcka med trams nu.

I Onsdags var lärarna på min skola utsatta för ett hån på så många plan att jag inte vet var jag ska börja. Jag kan komma på två saker som var bra med onsdagen. För det första var det trevligt med den lunch som kommunen bjöd på. För det andra skrattade jag så mycket under föreläsningen, som var själva huvudpoängen, att jag fick andnöd. Stackars Marcus som satt på raden framför mig kämpade desperat för att inte smittas av mitt skrattanfall. Anfallet kom ungefär i mitten och det var när föreläsaren, som hette Märit, talade om för oss att det är viktigt att vara personlig, men inte privat. Då nådde den organiserade floskelproduktionen i föredraget sin klimax. Temat var ”värdskap” och vi ska tydligen, i min kommun, se medborgarna som ”gäster”. Föreläsaren prånglade ut uttryck som ”DU är värd” (se min kollegas anteckning om det i en bild nedan) och sedan fortsatte plattityderna i två timmar.

Jag kan komma på fler saker som gjorde onsdagen till ett hån. Att avbryta skolverksamheten för att åka iväg på en föreläsning som inte kan ha gett någon av gymnasielärarna något är vansinnigt. Skolledningen som i vanliga fall är så mån om att eleverna ska få ut sin undervisningstid att de inte ens kan tänka sig att ställa in lektioner för något som ALLA vill ha (tid för utvecklingssamtal med föräldrar) skickar gladeligen hem eleverna för att vi ska sitta och lyssna på ett par ”sköna” historier som föresläsaren knåpat ihop. Enligt uppgift tog hon 10 000:- i timmen för det. Om man räknar lite på kostnaden för Märit, lunch inklusive fika för samtliga anställda i min kommun blir kostnaden minst 350 000:-. Då har jag inte räknat på vad det kostar att SAMTLIG personal i min kommun inte arbetar med det de ska. Gör man det blir kostnaden flera minjoner. Jag lovar att ett flertal av lärarna på den här skolan hade kunnat göra ett minst lika bra jobb som Märit till en ringa kostnad. Det hade säkert rymts inom arbetstiden som allt annat om någon hade bett snällt. Jag antar att det säger något om den intellektuella nivån på dem som beställt spektaklet om de tror att det där skulle ge gymnasielärare något. Det skulle ju passa alla i kommunen invänder då någon. Jo, men gymnasiet är väl kommunens största arbetsplats va…

Det får räcka med trams nu. Jag ser en trend i detta och det är att vi sondmatas med föreläsningar som är på så låg nivå att det är upprörande. Jag väntar hela tiden på att poängerna ska komma (Märit) eller verktygen för att förändra något ska läggas fram (som i en föreläsning av a non smoking generation), men istället händer ingenting och man går därifrån näst intill intellektuellt kränkt.

Tänk vad vi kunde ha gjort med de bortkastade pengarna och tiden om vi fått den till det vi vill ha den till! Det är viktigt att vara personlig, men inte privat, sa Märit med ett ansiktsuttryck och ett tonfall som om hon kommit på något omvälvande och nytt. Jag lade mig ner och började gråta av skratt och frustration emedan jag tog mig för pannan med båda händerna.

 Bild084

DU är världscup, DU är boskap (värdskap) diktade min kolleka i sina anteckningar. Tyvärr föll ”du” bort för jag skrattade så jag skakade när jag skulle plåta.

Bild086

Så här intressant tyckte en anna kollega mitt framför mig att det hela var.

 

Det får räcka med trams nu.

Annonser

2 svar to “Konsten att kasta en halv miljon i sjön”

  1. En skulle kunna tycka att någon som är utsedd att utbilda utbildarna har lärt sig någonting om och med konsten att utbilda, men att ha fel är tydligen aldrig omöjligt.

    Jag lider med dig.

  2. ja. på lärarhögskolan till exempel har jag fått bland de sämre föreläsningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: