Demokrati år 2100 – lika dumt som 1700?

Hej!

Jag funderade litegran idag på det här med demokrati. Den som inte får positiv associationer av ordet räck upp en hand. Jag är inte säker på att resultatet kommer vara likadant om 100 år. Kanske kommer demokrati då att ses lika mycket som ett skämt som det gjorde av filosofer mellan antiken och franska revolutionen. Jag kom att tänka på  två skäl därtill:

1. Klimatkonferanserna fram till idag. Senast nu i Köpenhamn var presesn på ledarna att komma överens om bindande resultat stor. Trots det lyckades de demokratiskt valda ledarna inte komma överens (inte diktaturernas ledare heller för den delen). Varför? Jo, eftersom politikerna inte trodde att de skulle överleva val om de tvingades genomföra det som krävs för att hamna under två grades uppvärmning. Vad sägs om en go världsdiktator som sätter spelreglerna å sen är det bara att följa dem?

2. Oljeberoendet och dess lösning. Seriösa forskare menar att oljan tar slut någonstans mellan 30-50 år. Vad gör vi då? Vad gör vi nu? Ja, inte satsar vi resurser på att lösa problemet i alla fall. Varför? Jo för att det är svårt att ställa upp i val med parollen – glöm din livsstil medan vi satsar pengarna vi får över på att lösa ett framtida problem.

Demokrati är inte så bra på att lösa långsiktiga problem av fångarnas dilemma typen. Kanske räcker ingen upp handen på min första fråga om 100 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: