Om dåliga beslut i en viktig organisation.

Hej, Martin!

Välkommen tillbaka. Det är viktigt att ledande politiker tar till sig vad vi lärare säger. Främst har jag synpunkter på förvaltning och i viss mån nämnden och beslut de fattar. Ibland är de så dåliga att det är beklämmande att behöva ta del av dem. Vi som jobbar på skolan skakar mest på huvudet. Det senaste exemplet är när det beslutades att det estetiska programmet skulle läggas ner utan att beslutsfattarna hade koll på så grundläggande fakta som att estet jobbar med halvklasser och inte helklasser. Ska beslut fattas om vilka program som ska vara kvar måste man ha bättre koll än så. Som jag förstår det hade man nu tittat på antagningssiffrorna och ondgjort sig över att de bara var c:a 15-16 stycken, vilket alltså är full beläggning, men det hade man inte förstått, trott att estet gick dåligt, och beslutat sig för att lägga ner. Det här är förra veckans dåliga idé som man, klokt nog, snabbt drog tillbaka när man fick förklarat för sig hur det ligger till. Ungefär så här ser det ut någon gång i månaden eller så.

Den näst senaste dumheten var det den überklantiga hanteringen av flytten in i utbildningslag som schabblades bort och som vanligt fick lärarna styra upp det hela (för det mesta ställs våra rektorer inför fait accompli som de sedan tvingas försvara för att inte vara illojala). När vi kom tillbaka efter lovet såg skolan ut som om någon lyft upp den 15 meter i luften för att sedan släppa ner den igen (se bild lite längre ner på hur det såg ut i den del av skolan jag ansvarar för). Jag fick börja med att lokalisera försvunna flyttlådor, bära dessa kors och tvärs över hela skolan, städa, flytta nära tusen böcker, förutom de uppgifter som hör en skolstart till. Det var inte värdigt. Under sommarlovet hade typ två personer anställts för att flytta tiotusentals böcker och pryttlar för 150 lärare och tiotals institutioner fulla med tonvis av saker. Det är inte seriöst. Det värsta med kaoset jag noterade var att ingen av lärarna verkade vara irriterade över den undermåliga hanteringen. Vi hade förmodligen ställt in oss på att det skulle vara klantigt skött. DET är det sorgliga.

Du som politiker är välkommen att komma förbi vid andra tillfällen än när det är val och med andra agendor än att hantera enkla one-liners som att det behövs fler lärare i skolan. Vi ser andra problem som är betydligt mer komplicerade än så. Ska ni (politiker) bestämma saker över oss är det mer än rimligt att ni är bättre insatta i de komplicerade förhållanden som en skola utgör.

Besluten från förvaltningen och nämnden är inte i världsklass. Det är ett problem. För att uttrycka det milt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: