Globala gymnasiet – en plats för likriktning?

Jag var på utbildning på Globala Gymnasiet idag. Skolan ligger ett stenkast från mitt hem och dagen var mycket väl planerad och alla som jobbade på skolan var väldigt sympatiska, trevliga och gav ett habilt intryck. Då har jag inte ens talat om eleverna som, ja, inte riktigt betedde sig som eleverna på min skola. Alla elever jag talade med var supersöta, öppna och uppenbart engagerade dels i de projekt de höll på med, men också omhändertagande på ett sätt som jag inte kan se skulle ske på min skola. För att ta ett exempel – när en av rektorerna som var med spillde ut ett glas vatten tog det väl någon minut innan ett par elever hämtat papper för att torka upp. Detta helt utan anmodan. Trots att det är så uppenbart trevligt och normalt att bete sig på det sättet har jag aldrig varit med om något liknande på ett så otvunget sätt på min skola. Bara den lilla detaljen ställer saker i perspektiv.

Dagen började med att rektorn skröt om skolan i en timme ungefär. Fraser som ”först av alla”, ”bäst på” och liknande användes flitigt på ett rätt tröttsamt och tillika onödigt sätt. Informationen hade nog gått fram ändå. Egenberöm luktar illa, som Magnus brukar säga. Dessutom har jag sällan IRL sett en skola med så tydlig politisk slagsida. Det första som möter dig när du går in på gymnasiets hemsida är denna text:

Globala gymnasiet är Stockholms stads gymnasium för dig som fått upp ögonen för de globala miljöfrågorna och orättvisorna i världen.

Lite beroende på hur känslig man är med formuleringar och vilken förförståelse man har av politik läser man väl in olika mycket, men jag kan nog garantera att det inte är frihandel som är medlet Globala gymnasiet anser att man kan lösa ”orättvisorna” med. Så här fortsatte det. Varenda dokument som de öppnade visade med urval av länkar, typ av uppgifter och inte minst i dess egen visionsdokument att Globala gymnasiet är till för dig som står till vänster i politiken – allra helst ska du rösta på miljöpartiet för att känna dig hemma. Ledningen visade ett stort antal bilder. På dessa bilder kunde jag väl räkna ihop 20-30 palestinasjalar i olika kulörter, men det var ont om kipas kan jag meddela. Vidare meddelade man att man hade en socialkonstruktivistisk kunskapssyn. Det är ungefär lika märkligt som att säga att man har en marxistisk eller fruktbaserad dito. Hur ser den socialkonstruktivisktiska synen på hjärtats funktion eller demokrati, eller olika kemiska sammansättningar ut? För dig som inte vet det är det så att socialkonstruktivism innebär att man anser att könet är konstruerat – inte biologiskt betingat. Hur vi beter oss beror alltså på socialisering – inte biologi. Även detta en typisk vänsterstånpunkt. Mot slutet var det en lärare som frågade rätt ut hur de gör för att parera för den tydliga politiska slagsidan. Svaret blev att de tänker mycket på det. Jaha? Resultaten av den tankeprocesen var inte så tydlig under vårt besök direkt.

Frågan jag ställer mig blir då följande: ska vi med skattepengar finansiera politiska gymnasier? Jag vet inte vad jag själv tycker, men jag lutar åt ett negativt svar på frågan. Bättre är det väl då att ha olika politiska åsikter representerade på en skola så att eleverna får störa på både vänstermänniskor och liberaler? Det kan jag lova läsaren att eleverna på min skola får. Det tror jag inte de får på Globala. Vidare undrar jag vilken skola eleverna som tror på indiviens frihet, marknadsekonomi och frihandel ska söka?

Nej. Åsikter är väl till för att brytas och ifrågasättas – inte minst på en skola. Jag tror nog ändå inte på politiska gymnasier.

Annonser

3 svar to “Globala gymnasiet – en plats för likriktning?”

 1. Har också haft ögonen på detta uppenbart genompolitiserade gymnasium ett tag. Hajade till för ett par år sedan (då jag sökte jobb) och reagerade på lärarpresentationerna i vilka var och varannan lärare ville ”kämpa mot orättvisorna”. I mer eller mindre väl dolda och för den tiden politiskt korrekta formuleringar presenterades en lärarkår för vilken en opartisk och allsidig genomlysning av världspolitiken inte verkade stå särskilt högt på agendan. Men det är väl förvisso inte unikt att skattemedel används som finansiering för en viss typ av politiska åsikter, särskilt inte i det biståndsindustriella komplexet. Denna skola kan sägas vara ett exempel, Sida är paradexemplet.

 2. Ja, SIDA har ju fått mycket kritik för detta och chefen för SIDA fick ju också sparken av regeringen för något år sedan.

 3. Hej – jag går på globala gymnasiet och trivs väldigt bra där.
  Jag kan till stor del hålla med om din kritik – men jag vill ändå försvara skolan lite!
  Ja, elever som lutar åt vänsterflanken är överrepresenterade – men vi har likväl en hel del från högersidan – och såväl vänsterns som högerns åsikter respekteras.
  Sedan att undervisningen skulle vara vänsterinriktad vill jag också kommentera:
  Eftersom att så många lutar åt vänster och tycker likadant så är lärarna jättenoga med att ge lite ”motstånd” och visa på svagheterna…
  Överhuvudtaget bygger globala på att man ska kritisera – lita inte blint på vad någon säger till dig utan bygg din egen uppfattning!
  Sedan är det synd att det är just vänsterfolk som attraheras av att lära sig om miljöproblem och samhällsproblem… Det är ju trotts allt något som rör alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: