Vad då ”undantaget som bekräftar regeln”?

Vad är det här för ordspråk? Jag har sagt det en massa gånger i mitt liv, men det är ju skitkonstigt! Ett undantag kan väl inte bekräfta en regel – det är ju tvärt om – ett undantag talar emot regeln. Fler undantag leder till att regeln bör revideras. Enligt den här logiken borde väl gälla att ju fler undantag desto bättre regel, men det kan väl ingen hålla med om är rätt?

Någon som har en idé om vad som avses?

Annonser

6 svar to “Vad då ”undantaget som bekräftar regeln”?”

 1. Om man ser en skylt ”Parkering förbjuden på söndagar” så utgår man ifrån att parkering är tillåten övriga dagar – trots att ingenting sägs om detta. Man utgår ifrån att det som utannonseras är ett undantag. Det är det undantaget som bekräftar regeln.

  Uttrycket härstammar från Cicero. Denne höll ett försvarstal för en viss Balbus, som anklagats för att ha fått romerskt medborgarskap på felaktiga grunder. Åklagaren sade att ett antal avtal med vissa icke-romerska folk uttryckligen förbjöd dem från att få medborgarskap; ett sådant förbud saknades visserligen i avtalet med Balbus folk, men borde kunna anses gälla implicit. Det var den uppenbara luckan i det resonemanget som Cicero påtalar; om något är uttryckligen förbjudet i ett antal fall, så måste det anses vara tillåtet i de övriga, dvs. ”undantaget bekräftar regeln för de ej beskrivna fallen”.

 2. Man brukar väl säga: ”det finns inga regler utan undantag”. När man väl hittat undantaget så uppfylls metaregeln ovan. Eller också vill man fortsätta leva i villfarelsen att världen är styrd av regler.

 3. Jo, Magnus och Linda! Ni gör tappra försök att förklara det hela, men mitt problem är fortfarande att undantag talar emot regeln – ju fler undantag desto sunkigare regel…

 4. det är ett skämt. när man generaliserar något äckligt grovt och inte rätt någonstans, och någon påpekar det, DÅ kommer man med detta fantastiska talesätt. ”- öh jävla brudar asså, alla tjejer är korkade. – men…:o… du är ju tjej… så du menar att du själv är korkad? – jag är undantaget som bekräftar regeln.”
  eller det kanske var de gamla grekerna som kom med detta! ”- nejmen platon, nu tycker jag att du är omogen, du menar alltså att föräldrar inte ska få umgås med sina barn? så du skulle inte vilja umgås med ditt barn? – ehm… jag är undantaget som bekräftar regeln. – aaah filosofplaton har talat! det måste ligga något vettigt bakom…”

 5. Jonathan Says:

  Gammal tråd men snubblade över den och övriga svar är felaktiga och/eller bristande. ”Undantaget som bekräftar regeln” är en felaktig översättning av ”Exception that proves the rule” där ”prove” inte syftar till ”bevisa” eller ”bekräfta” utan att testa.

 6. Skilj på undantag och undantag. Om vi tar fallet med parkeringen:
  * Undantag som utgör grunden för regeln (parkering på söndagar är undantaget från parkering tillåten).
  * Undantag som visar att regeln är felaktig (någon parkerade på söndagen men blev inte bestraffad).

  Uttrycket ”Undantaget som bekräftar regeln” kan bara användas i det första fallet men används nästan uteslutande och felaktigt i det andra fallet.

  Så kort svar på ditt inlägg:
  Folk använder uttrycket felaktigt.

  http://www.obsid.se/livsstil/varfor-sager-man-undantaget-som-bekraftar-regeln/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: