Eat Sweden Stockholm 2010 – the evaluation

Eatsweden ger varje år ut en mycket prisvärd liten bok som medger att man får äta till halva priset på ett par av Stockholms krogar. För 325:- blir man alltså bjuden på tio krogar kan man säga. Bra deal tycker jag! Jag och Selma har bedömt restaurangerna efter följande kriterier: Service ( där räknas bemötande och personalens engagemang i oss som kunder in) stämning/miljö (hur är ljudnivån, är intriören trevlig? hur är känslan på restaurangen?)  mat (hur var råvarorna? var kompositionerna spännande?,var uppläggning fin? och slutligen: hur var smaken? kändes det prisvärt?).

Folkbaren: Först var jag och Selma på Folkbaren någon gång i maj. Selma hade öroninflamation och hörde typ inget. Själv var jag förkyld och kände ingen smak, så utvärderingen av den här krogen får kanske tas med en nypa salt. Maten smakade ingenting (hahaha) och servicen var sådär. Jag åt Moule frites och vad jag tyckte om smaken kan vi alltså lämna därhän. Selma åt Steak Frites (Ryggbiff). S hade just ätit samma rätt på en annan krog där hon tyckte den var bättre. Köttet var inte lika mört på Folkbaren och i största allmänhet kändes rätten smaklös.  Dessutom  fick vi en socialt inkompetent kypare. Han verkade tycka att hans jobb var tråkigt och ville att allt skulle gå fort. Det är inte ett recept på skön stämning. Lokalerna är däremot fina ovanpå Folkoperan på Hornsgatan med gamla fina fönster och vit och fräsch interiör.

Samanfattningsvis ger vi följande betyg för Folkbaren

Service: 2

Stämning/miljö: 4

Mat: 3

Bistro Rival: När Selma fyllde år var hennes föräldrar uppe och vi valde att förlägga firandet på Benny Anderssons krog Rival. Allt med besöket var en KATASTROF. Först fick stå som ett gäng höns och vänta på att bli placerade. Detta trots att restaurangen i princip var tom. När vi efter typ tio minuter fått vår bordsplacering hände… ingenting…Vi fick be om allt under det här besöket. Det vill säga – att få beställa dryck, mat och betala. Varje moment under stigande irritation från vår sida eftersom de verkade tycka att vi var en belastning och att de hellre gjort något helt annat än ge oss service. Maten var helt ok, men det spelar ingen roll när servicen är så genomusel. De var stressade (trots att restaurangen var halvfull) och nonchalanta på gränsen till oförsämdhet.

Service: 0

Stämning/miljö: 2

Mat: 2

Sjögräs: Vi hade höga förväntningar på Sjögräs eftersom det är en allmänt hyllad restaurang. Vi blev inte besvikna. Bemötandet när vi först kom innanför dörren var mycket gott och inkluderande. Det var en skön jargong mellan oss och de två servitörerna. Maten var grym, enligt alla kriterier ovan. Vi var mycket nöjda med den och med drycken som serverades till. Lokalen är mysig och restaurangdelen relavivt liten varför stämningen blir ganska intim. Ska man säga något negativt är det ganska att intimiteten gränsade till påträngande. Mellanrummet mellan vårt bord och våra grannar var lite väl litet. Man förstår att de vill få in folk för att få in pengar. Det där är en avvägning som kanske inte var helt lyckad, men det är egentligen en liten sak i det hela som du ser på betygen nedan:

Service: 4

Stämning/miljö: 4

Mat: 4

Nalen: Vi var nästan ensamma på Nalen när vi var där, vilket gjorde att vi hade kyparen för oss själva. Det var en skojfrisk dam. Typisk sån där som jobbat på olika stockholmskrogar i 20 år. Hon var trevlig och engagerad och rolig och maten var också fantastisk! Både jag och Selma åt renkalv som bara smälte i munnen (vilket alltid är ett obehagligt sätt att beskriva kött på, men ändå). Potatispurén var brutal och hittills var detta den bästa maten vi ätit på krogarna som var med i Eatsweden. Miljön på Nalen var också mycket trevlig. Högt i tak och väldigt rustik och klassisk inredning med vita dukar n shit. Rekommenderas!

Service: 4

Stämning/miljö: 4

Mat: 4

Pontus!: Här kommer vi till Eatswedens vinnare, enligt mig. I och för sig också det dyraste besöket (Selma bjöd mig på Champagne eftersom det var min födelsedag för ohemult mycket pengar), men det var värt pengarna tycker vi! Killen som serverade var alldeles lagom mycket vid vårt bord och spred god stämning. Dessutom var han väldigt kunnig dels om maten, men också om vin och champagne. Han kunde ta sig utanför manualen. Interiören på Pontus! är supercool. Som ett stort bibliotek där man sitter i små mysiga bås. Det är väldigt högt i tak och stämningen var god. Maten var grym och jättefint upplagd. Det var någon form av vilt (har glömt exakt vad…) med lammkorv. Vinpaketet satt också som en smäck. Bäst i test!

Service: 5

Stämning/miljö: 5

Mat: 4

Republik: Republik var det sista stället vi var på. Både jag och Selma var lite off den där dagen. Vi gick liksom bara in, käkade och drog. Maten var helt ok. Killen som serverade var trevlig och satte sig på huk för att snacka lite om de övriga restaurangerna i boken. Hans uppfattningar var som våra ungefär. Jag åt torskrygg och Selma Pepparstek. Det var inget särskilt över de där anrättningarna. Varken uppläggningen, kompositionen eller smaken var så värst roliga. Till det ganska saftiga priset för upp emot 300 :- för en varmrätt tycker jag nog att man kan kräva lite mer. Det är dessutom en ganska stökig restaurangdel precis i anslutning till baren och ljudnivån är hög. Jag fick ofta böja mig mot Selma för att göra mig hörd.

Service: 3

Stämning/miljö: 2

Mat: 2

Slutligen – den godaste maten för år 2010 fick jag precis i slutet på ett helt otippat ställe: Parkvillan i Åre. På ett mysigt och ganska ruffigt pensionat hade en riktigt jävla mästare till kock tryckts in i det lilla köket. Victor var 2010 års mest imponerande kock. Givet de förutsättningar han hade i det lilla köket var rätterna i total världsklass! Vi åt jordärtskockssoppa, oxkind med syltade rotfrukter och potatisgratäng från helvetet. Vi åt Laxwallenbergare med ärtpurré. Viltburgare på Hjort- och nötfärs. Älgentrecote och halstrad röding. Alla rätterna hade passat in på vilken Melker Andersson krog som helst. Jag försökte på allvar sälja in idén Parkvillan Stockholm. Jag skulle gå dit ofta….Om du ska till Åre: ta in på Parkvillan och ät deras mat! Blir du besviken får du pengarna tillbaka. Av mig.

Service: 4

Stämning/miljö: 4

Mat: 5

Så. Go eat!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: