Att vara kristen är en maximax

När politiska filosofer funderar över vilka principer som ska gälla vid inrättande av ett samhälle finns det inte så många att välja på. Här kommer de i korthet: Vi har maximin, vilket innebär att de som har det sämst i samhället får så mycket som möjligt. Vi har utilitarism, vilket innebär att så många som möjligt ska ha det så bra som möjligt, samt någon form av kommunism och den roligaste – maximax. Den går ut på att den som har det bäst ska få det så bra som möjligt. Tänk dig en renässanskung som skiter i undersåtarna och tar alla deras pengar för att bygga slott och leva lyxliv. Naturligtvis finns det få filosofer som argumenterar för att detta skulle vara rättvist, Nietzsche skulle kanske vara den som gör det.

Filosofen John Rawls talar om att för att komma fram till dessa samhälleligt styrande principer bör vi tänka oss att vi befinner oss bakom en okunnighetens slöja. Vi vet alltså inte om vi är rika, fattiga, smarta eller dumma när vi funderar kring detta. Rawls argumenterar för att vi då kommer välja en form av maximin. Kritik har rikats mot Rawls för att han inte tar hänsyn till hur riskbenägen olika personer är. Om du vet att chansen att du blir rikast i Sverige är ungefär 1/10 000 000 och valde ett samhälle där den rikaste personen var lika rik som en renässanskung medan resten blir väldigt fattiga  ja, då skulle Rawls få fel, men troligen skulle väldigt få välja det samhället. Det bästa med Rawls är att han använder egoismen för att besegra den så att säga, oerhört stiligt.

Att vara kristen i allmänhet, men att gå i kloster i synnerhet är som en maximax. Det är oerhört osannolikt att världen skulle vara uppbyggd av en skapande Gud. Det är oerhört osannolikt att han hör bön eller att du kommer till himmelriket när du dör. Att ändå lägga tid på att be, gå till kyrkan och så vidare måste ses som att man tar en väldigt stor chans med sitt eget liv. Tiden du har kommer att ta slut, så varför kasta bort den på att prata med ett fenomen som inte finns utan att få något vettigt tillbaka varken nu eller senare?

Du skulle inte valt att chansa på ett samhälle där chansen att du blir renässanskung är minimal, men ändå väljer miljarder människor att tro på ett fenomen vars existen är mindre trolig än så.

The lord works in mysterious ways, doesn’t he?

Annonser

4 svar to “Att vara kristen är en maximax”

  1. Det är ju jättemånga som mår jättebra i kloster. Många som känner att ”det här är verkligen det jag vill göra resten av livet”. Så när du skriver att ”varför kasta bort den på att prata med ett fenomen som inte finns utan att få något vettigt tillbaka varken nu eller senare?” tror jag att du har FEL. Det finns folk som får tillbaka oerhört mycket av att be och att prata med Gud.

  2. du har rätt, freddie, jag var otydlig ovan. Det är inget fel på nunnornas goda handlingar. Det som är en maximax är själva tron på Gud. Att lägga sitt liv i Guds händer och hoppas att han finns och att det ska bli himmelrike av är en maximax.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: