Konstfack är konstiga.

Konstfack måste upprätthålla den lägsta standarden av intellektuell redighet en skola kan tillåta sig att ha. Studenten Yonas Millares fick för sig att måla en av statyerna på konstfack i orange med blå prickar på – detta som ett slag mot ”medelklassigheten” på skolan. ”Verket” skulle vara en del av vårutställningen, men Yonas får inte ställa konsten har skolan bestämt och skälen därtill är skitroliga.

 

I DN säger Helena Söderberg, som är prefekt på Institutionen för design, konsthantverk ochkonst på Konstfack.

 Vi bestämmer vad som visas på våra utställningar och där vill vi inte stödja skadegörelse eller brottslig verksamhet. Det hade ingen stark relevans heller.

Vad menar du med det?

– Jag kan inte svara för hur exakt lärarna har resonerat men det är ju en ganska allvarlig brottslig verksamhet att skada Konstfacks egendom.

Vi som inte glömt NUG:s del av vårutställningen där han sprayade ner och vandaliserade en tunnelbanevagn i konstens namn tycker naturligtvis att ovanstående är väldigt roligt. Det enda som skiljer fallen åt är att i det ena fallet är det konstfacks egendom som blivit förstörd. I det andra fallet är det någon annans egendom. Att de inte fattar det är…märligt och roligt.

Annonser

8 svar to “Konstfack är konstiga.”

 1. Att man kallar nått för konst gör det inte per atomatik till konst, skulle man ha sex med barn och kalla det för konst hade alla förstått att det är rätt att anmäla detta, men när man förstör arkitrktur och andras konst i ett konstnärligt syfte så finns det vissa idioter som vill acceptera detta som konst.

  Skall vi även acceptera bokbränning eller vandalism av judiska tavlor för konst också om de som utför dåden kallar det för konst?

 2. Så när kallar man något för konst Jim?

 3. Vilhelm Says:

  Haha, jag trodde det ingick i deras mandat att vara konstiga. jag brukar översätta konstfack till ”weird fuck” i mina tankar varje gång det nämns.

 4. Dessutom var det bara en kopia som han sprejade och inget genuint konstverk. Klart att skolan borde stöttat honom. Men det är som Fredrik säger, när det är deras egna grejor är det lätt att bli upprord…

 5. Åsiktspopulist Says:

  Konstfack är hycklare. Det var ”konst” när ”någon” sprayade ner och slog sönder fönster en SL-vagn och när Anna Odell iscensatte sitt eget självmordsförsök på Liljeholmsbron i Stockholm och därmed upptog myndighetsresurser i onödan.
  Varför är det då inte ”acceptabel” konst när någon tar sig an och skapar kontroversiell konst i Konstfacks egna lokaler?
  Mitt förslag till nästa projekt är att de kan svetsa ihop en hel drös av personalens transportmedel i varandra som symbol för konstvärldens sammanhållning och som en symbol för det moderna samhällets hetsiga transportkaos… Eller är udda konst bara något som tolereras på avstånd?

 6. Jag funderar på att spöa upp en person i rutig basker, illrött läppstift och palestinasjal och kalla det för konst. Fast jag som konstnär borde nog fundera igenom detta några gånger. Vissa konstnärer missar ju denna del.

 7. Tack tack tack kära medmänniskor för ett gott skratt 🙂

  Jag var i helgen på Moderna museet i Stockholm och såg Klara Lidéns mycket uppskattade och internationellt prisade konstverk..

  Ett verk bestod av en filmklipp av konstnären själv där hon slår en damcykel i ett rum med ett järnrör.

  I nästa film fick hon någonsorts hjärnsläpp i ett pendeltågvagn och skrämde skiten ur sina medpassagerare. En tjej satt ensam i samma vagn där konstnären började yla, hoppa, skutta och klä av sig. Passageraren såg ut som att hon ville hoppa ut från fönstret i skräcken vad som skulle bli ”nästa nummer”.

  Nästa verk visade en lgh fullproppad med prylar och skräp. I mitten satt konstnären med bar överkropp och ylade framför ett piano. I badrumsskåpet såg man en pillersamling. Mycket intressant och säkert dyr konst att inhandla för Moderna Museet.

  Nästa verk visade flera buntar upphittade/samlade affischer som har ihopsatta och första affischen var målad vit. Detta prisades eftersom man ansåg konstnären vara så ung (unger 30) och att hon ändå hade hunnit göra allt detta..

  Och till sist som pricken på i:t hade konstnären tömt sin etta på 30 m2 och gjort en ”installation” av skräpet hon hade hemma hos sig genom att stapla dem på höjd. Detta är ANDRA gången Moderna Museet ställer ut detta konstverk. Jag är imponerad.

  När jag sen läser om en riktig konstnär som har sprayat konstfackets EGEN egendom och skrämt skiten av sina EGNA lärare -då känner jag att vi är på rätt väg! 🙂

 8. Skillnaden mellan NUGs sprayande och detta är att Konstfack numera har en tydlig policy som säger att inget illegalt konstprojekt får ställas ut, alltså ställdes det inte ut. För ett par år sedan hade det säkerligen kommit med på vårutställningen…

  Konst är numera vad konstvärlden definierar som konst och kan alltså vara vad fan som helst. Man behöver inte gilla det men sedan slutet på 1800-talet är det vad begreppet konst innebär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: