Socialistiskt snömos när det är som sämst.

Under tiden pappa pluggade till läkare fick de för sig att ändra reglerna för intaget till universitetet. Från att i princip bara ha gått på betyg började man använda ”arbetslivserfarenhet” som kriterium. Plötsligt började människor som kört taxi halva sitt liv plugga till läkare.

Redan i de inledande meningarna förstår de flesta att detta gick åt helvete. Att plugga till läkare är skitsvårt. Det är hundratals människoben som ska pluggas in, det är statistik, det är kemi och allt möjligt som jag, som ändå har viss vana av att plugga, förmodligen inte skulle klara av. Det gjorde inte taxiförarna heller. De fixade naturligtvis inte tentorna i högt tempo och hälften på latin och fick sluta efter något år. Hälften skulle tas in på betyg och hälften på grund av att de hade erfarenheter från valfritt jobb. Medelåldern höjdes över en natt från 20 till 28 på läkarlinjen under den här perioden. Experimentet blev såklart skitdyrt för samhället. Att utbilda människor till läkare är inte gratis. Att sätta människor som inte har en chans att klara av det att plugga till läkare är resursslöseri med dessa människors liv, med skattepengar och dessutom skapades en brist på färdigutbildare läkare i samma vansinniga veva.

Jag ser framför mig hur den sociala ingenjörskonstens mästare satt på sitt kontor på något departement och funderade ut den här grymma idén. Alla ska med; alla kan! Varför skall bara de som är bra på att plugga få läsa till läkare!? Orättvist! Alla kan; alla ska med!

Det kan vara svårt att se vad som händer i ett samhälle som varit så dominerat av ett enda maktbärande socialdemokratiskt parti. Många undrar vad som egentligen blivit annorlunda med en borgerlig regering. Skattetrycket är fortfarande högt, inget vet väl heller idag riktigt hur många myndigheter vi har. Vad de gör och varför vi betalar för dem (hade folk förstått att endast en minoritet av skattepengarna går till ”vård-skola-omsorg” hade det nog blivit ett annat tryck på staten och politiker att förklara pengar till hemslöjs/hattmuséer och annat som vi lägger miljoner på).

Min poäng är hur som helst att den här typen av alla-kandumheter inte sker alls i samma utsträckning. Det finns nu en måtta på vad staten ser som sin uppgift. Att lotsa in taxichaufförer och vårdbiträden på läkarlinjen har jag svårt att se med dagens statliga styrning och det är jag faktiskt väldigt tacksam för.

Alla ska med, men alla kan inte.

Annonser

2 svar to “Socialistiskt snömos när det är som sämst.”

  1. så rätt så. Men många av de som läser till läkare kan inte heller. Det där med att tala och umgås med andra människor alltså. Ganska ogulligt faktiskt.
    Faktum är också att många av dem som jag möter inte heller är speciellt duktiga på den teoretiska biten, men det är väl tufft att bli läkare. Precis som mamma och pappa.

  2. Alltså, det bästa vore ju: ”Alla ska ha CHANSEN att komma med.” Du kan gå läkarlinjen, men då ska du fan ha pluggat innan. Gör dig förtjänt av det du får. Jag tänker fan inte att om jag inte kommer in på en linje att ”fan vad dåliga de är som inte släpper in mig”, jag tänker: ”Fan, jag borde ha pluggat mer. What are my options now?”

    Det är faktiskt något jag märkt med dagens ungdom. Många klagar på att de inte får göra något, eller inte får det eller det, eller whatever. Men har de ens försökt göra det de ska? Jag kan inte tro mina öron varje gång jag faktiskt hör någon säga att: ”Men det är orättvist att jag fick IG på provet! Jag var ju ute med en kompis hela helgen och kunde inte plugga!” Bitch, please, plugga innan eller skyll dig själv!

    …Jag behöver komma ut oftare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: