Om skolan och dess (brist på) styrning.

DNdebatt idag skriver lärarförbundet om att det är dags att höja lärarnas löner. Varför kan man läsa där. Det jag tänkte prata om är kompetensen på motparten, SKL och framförallt förvaltningen och politiken på kommunal nivå.

Vi börjar med SKL. SKL har ingen aning om hur skolverksamhet bedrivs och vad som är bra beslut gällande denna. När Maciej Zaremba från DN genomlyst skolan i flera stora artiklar var det en av de främsta slutsatserna han drog. ARGUMENTEN kan ni läsa i artikeln. Han avslutar emellertid såhär:

Sveriges kommuner och landsting bör hållas utanför debatter och utredningar om skolans framtid, ty i dessa sammanhang saknar SKL all legitimitet. Detta sällskap av kommunala chefer representerar inte väljarna, inte eleverna, inte lärarna, inte Sveriges nationella intressen. Det har haft tjugo år på sig att bekräfta att det i skolfrågor endast representerar trångsyntheten, och det har lyckats alltför väl.

På den kommunala nivån styrs skolverksamhet av mål satta av politker. Dessa vet i princip inget om skolan (mer än att de har gått i en för 35 år sedan). Vidare är de uppfyllda av politiska idéer och argument från gymnasiets samhällskunskap A-bok. Således tror högern att konkurrens är bra för att då slås de dåliga skolorna ut. Vänstern däremot vill att vi ska lite genus och kommunala skolor för det blir bättre om vi gör saker i kommunal regi. Jag har hört så mycket dumt och okunnigt sägas av de här politikerna att jag blir mörkrädd och skeptisk till demokrati; åtminstone på kommunal nivå. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många duktiga människor att väja bland (om Juholt var det bästa S, tidigare Sveriges största parti, kunde hitta på statsnivå förstår ni ju hur det kan se ut i Tyresö kommun…). Jag vågar inte ge exempel på offentlig plats, men fråga mig gärna ska ni få höra lite godbitar!

Sedan förvaltningen. De utför det politikerna beslutat om tillsammans med rektorerna. Den här artikeln är undertecknad av 198 människor. Den innehåller inte ett enda argument fast det är en debattartikel! Det närmaste de kommer är att ”det är för barnens bästa” och även ”för lärares bästa” samt ”det sunda förnuftet säger”. Det är tyvärr inget argument något av dem. Det är dessutom inte vilka människor som helst som undertecknat – utan förvaltningschefer. 198 stycken. Ingen av dem verkar förstå att artikeln är snömos, undermåligt argumenterat och att intellektuella människor som läser den skäms över att 198 personer i hög beslutsfattarroll skrivit under detta. Du hittar förvaltningschefen i Tyresö kommun bland undertecknarna.

Jag har ingen färdig lösning. Jag konstaterar bara att vi inte har kompetens att fylla ut organisationen som den nu ser ut. Tyvärr är det inte tillräckligt många som kommit ram till en slutsatsen. Ännu.

Annonser

Ett svar to “Om skolan och dess (brist på) styrning.”

  1. Kan bara nicka instämmande när jag läser ditt inlägg. Och beklaga att det är så illa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: