Moral har allt med Saudiarabien att göra

På Agenda i söndags hör jag moderaternas representant gömma sig bakom allt möjligt i frågan om vapenexporten till Saudiarabien. Det var jobb i industrin. Det var regelverkets utforming och allt möjligt. Som om frågan inte hade något med moral att göra. Vill vi Att Sverige skall exportera vapen till diktaturer eller inte?

Så här: antingen säger man som det är – om vi skall vara neutrala och ha någonslags pytteliten trovärdighet i det (vilket vi inte har, men ändå) så måste vi ha en vapenindustri och det verkar inte som att det räcker med att exportera till endast demokratier om vi skall ha vår överdimensionerade försvarsindustri kvar. därför måste vi exportera till diktaturer. Det är det jag vill höra de här människorna säga. Jag vill inte höra hur fucking regelverket ser ut.

Alternativt säger vi såhär. Vi vill inte exportera vapen till diktaturer, vilket kommer betyda att vi får lägga ner en del av vår försvarsindustri, vilket kommer leda till arbetslöshet i den sektorn.

Något av dem är det. Säg det då!

2 svar to “Moral har allt med Saudiarabien att göra”

  1. Vi har byggt ett liberalt land som bygger på tolerans och jämlikhet. Saudi Arabien har byggt ett land som bygger på moraler och principer. Nu är det ju så att vi tycker att deras moraler och principer är fel dåligt och dumt, men det kan ju vara en poäng att säga att det handlar om att vi tycker att Saudi Arabien är dum snarare än att det skulle handla om moral, för de slår oss på fingrarna när det gäller moral och princip. Om vi blev mer principfasta skulle vi bli mer som Saudi Arabien, och det är ju redan konstaterat att det vill vi inte… eller?

  2. Bra där F. Vilhelm. Hur menar du ens? För att det finns ett land med kass moral bör andra länder inte eftersträva att fatta beslut i enlighet med god moral? Det verkar dumt. Jämlikhet och tolerans har för övrigt med grundläggande principer av moralisk karaktär att göra. Så Sverige är redan, per din definition, som Saudi Arabien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: