Att ge sig på evolutionen med Gud är inte klokt.

Vad gäller en del av vetenskapen kan religiösa fanatiker (människor som tror på Gud alltså) slänga in att det man inte exakt kan förklara kan förklaras av att Gud hade ett finger med i spelet. Som exempel kan vi här ta den mest vedertagna teorin om universums uppkomst – Big bang. Vi vet vad som hände fram till typ 0,00000001 sekunder före smällen, men inte exakt vad som hände vid smällen. ”Det är Gud som drog igång allt” är härvidlag en vanlig kristen idé – givetvis helt utan belägg som vanligt. För all del är det svårt att säga att de har fel eftersom vi inte vet. Gud är här en teoretisk möjlighet.

(Någonstans här brukar man också få den omvända bevisbördan på sig ”men bevisa du då att det inte var Gud!!!” Som om bevisbördan låg på oss som inte tror på varianter av tomtar och trol utan jobbar med belägg för sakerl. Detta är dock en parantes i sammanhanget och därför satt inom parantes. Insert Smiley)

Med evolutionen förhåller det sig inte på detta sätt. Vi vet exat hur evolutionen uppkommit. Varför den gjort det, hur den fungerar och det finns 300 miljarder oberoende belägg för detta. Biologer och andra som forskar kring vår uppkomst är helt överens om teorin och något seriöst ifrågasättande görs inte från forskarvärlden. Trots detta får man ibland i Sverige och ofta i USA höra sagor om att ”vi borde höra båda sidor av historien, så får studenter och elever ta till sig det de tror på”. Den ”andra” sidan är i det här sammanhanget idén om intelligent design. Det är bara det att det finns inte två sidor av saken. Det finns en. Den andra är helt belägglös och framförs, som så ofta, av kristna människor.

Om två teorier står mot varandra som har ungefär lika goda belägg för sin sak kan vi ge på olika teorier utrymme, men här behövs för tillfället inget mer sägas än att evolutionen is da shit.

Således är just evolutionen en synnerligen dålig vetenskapsgren att ge sig på för kristna som vill ha någon slags vetenskaplig trovärdighet i diskussionen kring Gud och vad hen kan tänkas ha hittat på.

Annonser

3 svar to “Att ge sig på evolutionen med Gud är inte klokt.”

  1. Det är ju mycket tuffare att skapa evolution än att skapa statiska varelser.

  2. Don’t go there

  3. http://www.chick.com/reading/tracts/0055/0055_01.asp

    Jag tänkte bara lämna den här där, för den är så rolig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: